Ülkemizde doğal olarak rastlanan güvercin türleri


0

4183351

Ülkemizde doğal olarak rastlanan güvercin türleri

Güvercingiller, Columbae ve Pterocletes olmak üzere iki farklı takıma ayrılıyor. Bunlardan Columbae takımı kendi içinde iki familyaya sahip: Columbiadae ve Raphidae. Türkiye’de görülen güvercinler işte bu iki familyadan biri olan Columbiadae familyasından geliyor.

Columbiadae familyasına ait neredeyse 250’den fazla sayıda kuş türü bulunmakla birlikte, bu türler dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış durumdalar. Türkiye’de ise bu türlerin yalnızca 7 tanesine doğal olarak rastlıyoruz. Bu 7 güvercin türünden birisi göçmen özelliğinde iken diğerleri yerli güvercinler.

Kaya güvercini

liviaDünyadaki en çok rastlanan güvercin türlerinden biri olan kaya güvercinleri, görünüşleri bakımından evcil güvercine benziyorlar. Boyları 32 cm olmakla birlikte, genellikle kırlarda, tarlalarda ve kaya kovuklarında yaşıyorlar. Şehir içinde görülenlerine şehir güvercini de denilen kaya güvercinleri, aslında hepimizin denk gelebileceği kuşlar. Çünkü cami avlularında ve meydanlarda da toplu halde yaşayabiliyorlar.

Özellikle elektrik tellerine ve evlerin çatılarına da konan bu güvercinler, yılda üç kez 18 gün süren kuluçkaya yatabilirler. Yavru olanları bir ay içinde hem yem yiyebilecek hem de uçabilecek duruma gelir.

Kumru

strdec25564Normal güvercin türlerine göre biraz daha küçük olan kumrular, görünümleri nedeniyle ‘kolyeli kumru’ olarak da adlandırılır. Ülkemizde Doğu Karadeniz’in sahil kısmı ve Doğu Anadolu’nun kimi bölgeleri haricindeki tüm yerlerde yaşayabilen kumrular, insanlarla iç içe yaşamaktan hoşlanırlar. Bu nedenle şehirlerde oldukça sık rastlanır.

Ağaç üstlerine, elektrik ve telefon direklerine, çatı kenarlarına yuva yapan kumrular, derme çatma yaptıkları yuvalarla bilinirler ve dişileri yuvaya 2 tane yumurta bırakarak 15 günlük kuluçkaya yatar. Yılda üç defa kuluçkaya yatan kumruların yavru olanları, 3 haftalık olduklarında yem yiyebilecek ve uçabilecek duruma gelebilirler.

Küçük kumru

Streptopelia senegalensis Laughing Dove Rooiborsduifie Senegaltaube Streptopelia senegalensis Laughing Dove Rooiborsduifie Senegaltaube

Ülkemizde Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülen küçük kumrular, ülkenin diğer bölgelerine de buradan gitmiş olabilirler. Genellikle insanlarla iç içe yaşamaktan hoşlanırlar. Görünüşleri bakımından üveyiğe benzeyen küçük kumrular, pencere kenarları, ağaç dalları ve saçak çıkıntılarına derme çatma yuvalar yapabilirler.

Dişileri iki yumurta bırakmakla birlikte 15 günlük kuluçkaya yatarlar. Yavru olanları ise 3 haftalık olduğunda yem yiyebilecek ve uçabilecek duruma gelebilir.

Tahtalı güvercin

palumbusFamilyasındaki en iri kuş türü olan tahtalı güvercinler, 40 cm boyunda olup ülkemizdeki ormanlık ve ağaçlıklı olan tüm bölgelerde yaşayabilirler. Erkek olan tahtalı güvercin, ağaç dallarının arasına ve ağaç kovuklarına yuva yapar ve dişiler ise 2 yumurta bırakarak yaklaşık 15 dakikalık kuluçkaya yatar.

Yılda iki kere kuluçkaya yatan tahtalı güvercinler, bir aylık olduklarında hem yem yiyebilir hem de uçabilirler. Her mevsim yeni bir eş edinen tahtalı güvercinlerin boynunun iki tarafında ve kanatlarının üzerinde beyaz şeritler bulunur.

Gökçe güvercin

oenasGörünüş bakımından kaya güvercinlerine benzeyen gökçe güvercinlerin doğal yaşam ortamları yaşlı ormanlar. Ülkemizde Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneybatı Anadolu bölgelerinde çok fazla rastlanılır. Karadeniz ve Kuzeybatı Anadolu bölgelerinde ise yaz göçmeni olarak bu güvercinler görülebilir.

Özellikle ağaç, kaya ve toprak kovuklarına yuva yapan gökçe güvercinler, kış mevsimlerinde açık araziye çıkarlar. Her yıl üç defa kuluçkaya yatan gökçe güvercinlerin kuluçka süresi ise 17 gün. Yavru olanları 25 gün içinde yem yiyebilecek duruma gelebilir.

Üveyik

turturBir yaz göçmeni olan üveyikler, ilkbahar mevsiminde ülkemize gelir ve neredeyse her bölgemizde görülürler. Ülkemiz sınırları içinde yavruladıktan sonra ise, kış mevsiminde Orta Afrika ve Güney Asya’ya giderler. Ötüşleri ile bilinen üveyikler, ağaçlık olan tarım alanları, orman kenarları, bağ ve bahçelerde yaşarlar. Yuvalarını ise ağaç dalları arasına veya sık çalılıklara yaparlar.

Dişileri, ülkemizin sıcak olan bölgelerinde her yıl iki kere 15 günlük kuluçkaya yatar ve iki yumurta bırakır. Yavru olanları ise üç haftalık olduklarında yem yiyebilecek ve uçabilecek duruma gelebilirler.

Doğu Üveyiği

orientalis‘Büyük Üveyik’ olarak da bilinen Doğu Üveyikleri, ülkemizde ender bulunmalarının yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da görülüyorlar. Yaşayış, beslenme ve üreme açılarından üveyiklerle benzerlik gösteriyorlar. Ana vatanları ise Orta ve Doğu Asya olarak biliniyor.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir